فن سانتریفیوژ چیست؟
فن سانتریفیوژ چیست؟
فن سانتریفیوژ یک هواکش گریز از مرکز مکانیکی است که برای گردش و انتقال هوا در محیط نیاز به نیروی گریز از مرکز دارد. فن سانتریفیوژ در ابعاد بزرگ و کوچک تولید می شود که در کارخانجات، معادن، مصارف صنعتی، سیستم های رایانه ای، جاروبرقی و برخی لوازم آشپزخانه مانند هود مورد استفاده قرار می گیرد.
فروش انواع هواکش گریز از مرکز دمنده و مکنده در پارس بلوئر:
فن سانتریفیوژ بکوارد
فن سانتریفیوژ فوروارد
فن سانتریفیوژ ماینر
فن سانتریفیوژ رادیال
فن سانتریفیوژ فوروارد دمنده
فن سانتریفیوژ بکوارد یک طرفه دمنده
فن بکوارد بدون حلزونی دمنده
در ادامه شما را با نحوه انتخاب فن سانتریفیوژ آشنا خواهیم کرد، مشخصات فنی، نحوه نصب، تعمیر و نگهداری این محصول را نیز شرح خواهیم داد.
۰۲۱-۶۶۷۹۱۷۷۵
۰۹۱۰-۶۶۱۸۶۷۹
لیست قیمت فن سانتریفیوژ
بازدیدکننده محترم، در صورت بازدید صفحه فن سانتریفیوژ با موبایل، لطفا جهت رویت کامل جداول، زمانی که روی جداول هستید تصویر را به سمت چپ یا راست بکشید (برخی جداول به دلیل بزرگی ممکن است در صفحه نمایش شما به صورت کامل نمایش داده نشوند، همچنین می توانید موبایل خود را به صورت افقی بگیرید تا جداول را بهتر ببینید.).
مشخصات فنی هواکش گریز از مرکز یا فن سانتریفیوژ (فوروارد و بکوارد)
نحوه تخلیه هوا در فن سانتریفیوژ یا هواکش گریز از مرکز در جهت عمود بر محور گردش پروانه می باشد. بیشترین مصرف این هواکش گریز از مرکز در سیستم های کانالی به همراه فشار بالا است.
فن سانتریفیوژ برای استفاده در مکان هایی که دارای هوای کثیف و حاوی ناخالصی هستند و همچنین مکان هایی که دارای دمای بالا می باشند بسیار مناسب و کاربردی خواهد بود. یکی دیگر از ویژگی های منحصر به فرد فن بکوارد و فوروارد سانتریفیوژ این است که دارای توانایی مقابله با افت فشار بالای استاتیک در پکیج ها و سیستم های کانال کشی شده می باشد.
سرعت فن سانتریفیوژ بر مبنای دور در دقیقه اندازه گیری می شود که سرعت عادی این هواکش گریز از مرکز در شرایط معمول از حداقل ۷۸ دور در دقیقه آغاز شده و تا حداکثر ۴۰۰۰۰ دور در دقیقه ادامه پیدا می کند. البته هواکش گریز از مرکز با سرعت های بالاتری هم وجود دارد که جریان هوای قوی تر، با سرعت بالاتر را برای محیط های صنعتی سخت ایجاد می کنند.
هواکش گریز از مرکز یا فن سانتریفیوژ برای به حرکت درآوردن گاز ها، هوا و بخارات در سیستم های تهویه و همچنین مقابله با افت فشار های موجود در سیستم ها بسیار کارآمد می باشد. یکی از متداول ترین و پر کاربرد ترین فن های صنعتی فن سانتریفیوژ یا هواکش گریز از مرکز می باشد. ممکن است شما دمنده ها را نیز جزء هواکش گریز از مرکز بدانید، اما آنها شرایط متفاوت تری نسبت به فن سانتریفیوژ دارند و به هیچ عنوان با هم یکی نیستند.
هواکش گریز از مرکز توانایی دستیابی به تراکم هوا در مقیاس های بالاتر را دارد. ویژگی و خاصیتی که یک هواکش گریز از مرکز را از یک دمنده متمایز می کند تفاوت در نسبت فشار آنها است. به طور معمول فشار و مقاومت ایجاد شده توسط بلوئر ها و کمپرسور ها از هواکش گریز از مرکز بیشتر است. هواکش گریز از مرکز صنعتی جریان هوای ثابتی تولید می کند و معمولا بازده استاتیکی بالایی دارند.
کاربردهای هواکش گریز از مرکز صنعتی در زمینه های بسیار گسترده ای در نظر گرفته می شود که هم نیاز های صنعتی و هم نیاز های درمانی، خدماتی و حتی مسکونی را نیز برطرف می نمایند.
فن سانتریفیوژ
نحوه عملکرد فن سانتریفیوژ
مکانیزم کاری فن سانتریفیوژ به این صورت است که هوای ورودی به صورت موازی با محور گردش پروانه وارد هواکش گریز از مرکز شده و با حرکت دوار به سوی اطراف پروانه، نوک و بالک ها خواهد رفت با این حرکت انرژی جنبشی با جریان هوا مخلوط شده و با آهسته شدن حرکت شدت جریان هوا قبل از داخل شدن به مسیر تخلیه فشار استاتیکی افزایش می یابد.
ورود هوا به دستگاه در فن سانتریفیوژ در راستای محور چرخشی هواکش گریز از مرکز انجام می پذیرد. در هنگام این پروسه انرژی جنبشی و فشار استاتیکی هوا افزایش می یابد. هوای وارد شده به فن برای خروج از آن تحت تاثیر نیروی گشتاور مرکز حرکت چرخشی پیدا می کند. نکته قابل توجه در مورد عملکرد فن سانتریفیوژ این است که سرعت و حجم هوا در این فن ها ثابت است اما جرم هوا بر اساس چگالی آن تغییر می کند. به بیانی ساده تر می توان گفت که هوای محیط در هواکش گریز از مرکز، از قسمت ورودی وارد فن می شود. در قسمت پروانه ۹۰ درجه می چرخد، سپس در اثر نیروی گریز از مرکز شتاب می گیرد. در نهایت روی پره های فن جریان پیدا کرده و از محفظه فن خارج می شود.
فن سانتریفیوژ علاوه بر تهویه و انتقال هوای محیط، معمولا برای کشیدن هوا از طریق مبدل های حرارتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. هوای ایجاد شده توسط پروانه این فن ها توانایی مقابله و غلبه بر مقاومت موجود در هوا را دارد.
فن سانتریفیوژ از انرژی جنبشی ایجاد شده توسط پروانه ها برای حرکت جریان هوا استفاده می کند. این مسئله باعث می شود که جریان هوای ایجاد شده توانایی حرکت در مقابل مقاومت ناشی از کانال ها، دمپر ها و سایر اجزای دیگر را داشته باشد. همچنین جابجایی جریان هوا توسط فن گریز از مر کز به صورت شعاعی انجام شده و جهت جریان هوا نیز تغییر می کند.
مکانیزم ورود هوا به دستگاه در فن سانتریفیوژ
اجزای اصلی فن یا هواکش گریز از مرکز
فن سانتریفیوژ در هر نوع و ابعادی که باشد به طور کلی از برخی اجزای مشترک و حیاتی تشکیل شده که با هماهنگی و تعادل موجود میان آنها قادر به فعالیت خواهد بود. این اجزای اصلی عبارتند از:
اجزای اصلی فن سانتریفیوژ
هوزینگ هواکش گریز از مرکز
پروانه
داکت خروجی و ورودی هوا
محور محرک پروانه فن
درایور فن
فن سانتریفیوژ
برخی از قطعات دیگر موجود در فن سانتریفیوژ جزء قطعات فرعی این سیستم ها محسوب می شوند که ممکن است در تمام انواع فن گریز از مرکز به کار نرفته باشند که شامل موارد زیر می شوند:
بلبرینگ
یاتاقان
دستگاه قفل پروانه
ورق شفت
محفظه تخلیه فن
محافظه دریچه فن
انواع متریال برای ساخت فن سانتریفیوژ
آلیاژ انتخابی برای ساخت جنس بدنه فن یا هوزینگ هواکش گریز از مرکز با توجه به شرایط کاری فن متفاوت می باشد انواع آلیاژ هایی که برای ساخت بدنه فن سانتریفیوژ به کار می رود به شرح زیر است:
استیل
گالوانیزه
PVC
ST37
ABS
نکته ای که در رابطه با فن سانتریفیوژ PVC وجود دارد این است که فن سانتریفیوژ ساخته شده از جنس PVC قابلیت کارکرد در شرایط سخت و خاص را دارد. هواکش گریز از مرکز با توجه به شرایطی که دارد در دو نوع فن سانتریفیوژ ضد اسید پی وی سی و فن سانتریفیوژ ضد انفجار پی وی سی طراحی و تولید می شوند.
استفاده از این هواکش گریز از مرکز بیشتر در شرایطی که حرارت محیط بالا می باشد و امکان آتش سوزی وجود داشته باشد، انجام می پذیرد. همچنین این فن ها برای محیط های اسیدی و شیمیایی که درصد خورندگی و از بین رفتن بدنه فن بسیار بالاست نیز مورد استفاده قرار می گیرند. شایان ذکر است که هواکش گریز از مرکز با کوپله شدن به یک الکتروموتور ضدانفجار می تواند به یک فن ضد انفجار PVC تبدیل شده و کاملا آماده استفاده در این شرایط خاص شوند.
فن سانتریفیوژ
مشخصات فنی هواکش گریز از مرکز تیپ الکتروموتور ۹۰۰RPM الکتروموتور ۱۴۰۰RPM الکتروموتور ۲۸۰۰RPM
توان (کیلووات) صدا (دسی بل) فشار (پاسکال) هوادهی (متر مکعب) توان (کیلووات) صدا (دسی بل) فشار (پاسکال) هوادهی (متر مکعب) توان (کیلووات) صدا (دسی بل) فشار (پاسکال) هوادهی (متر مکعب)
۲۵۰ – – – – ۰٫۲۵ ۶۷ ۳۰۰ ۶۰۰ ۰٫۳۷ ۷۹ ۸۰۰ ۱۲۰۰
۲۸۰ – – – – ۰٫۵۵ ۷۱ ۳۵۰ ۷۰۰ ۰٫۵۵ ۸۰ ۸۲۰ ۱۴۰۰
۳۱۰ – – – – ۰٫۷۵ ۷۲ ۴۰۰ ۱۵۰۰ ۱٫۱ ۸۶ ۱۰۰۰ ۳۲۰۰
۳۵۰ ۰٫۵۵ – – – ۱٫۱ ۷۴ ۳۲۰ ۲۴۰۰ ۲٫۲ ۸۷ ۱۲۰۰ ۳۸۰۰
۴۰۰ ۰٫۷۵ – – – ۱٫۱ ۷۵ ۴۰۰ ۳۴۵۰ ۳ ۸۹ ۱۴۰۰ ۵۵۰۰
۴۵۰ ۱٫۱ – – – ۱٫۵ ۷۹ ۵۴۰ ۴۹۰۰ ۴ ۹۰ ۱۷۰۰ ۷۲۰۰
۵۰۰ ۱٫۵ ۷۱ ۲۵۰ ۴۵۰۰ ۲٫۲ ۸۲ ۶۷۰ ۶۶۰۰ ۷٫۵ ۱۰۴ ۲۶۰۰ ۱۰۷۰۰
۵۶۰ ۳ ۷۳ ۲۶۰ ۵۵۰۰ ۴ ۸۵ ۸۶۰ ۹۰۰۰ – – – –
۶۳۰ ۴ ۷۶ ۴۳۰ ۸۰۰۰ ۵٫۵ ۸۷ ۱۱۲۰ ۱۲۷۰۰ – – – –
۷۱۰ ۵٫۵ ۷۸ ۵۴۰ ۱۱۲۰۰ ۷٫۵ ۹۰ ۱۳۷۰ ۱۷۳۰۰ – – – –
۸۰۰ ۷٫۵ ۸۳ ۷۷۰ ۱۶۵۰۰ ۱۵ ۹۲ ۱۷۷۰ ۲۱۸۰۰ – – – –
۹۰۰ ۱۱ ۸۶ ۸۷۰ ۲۲۰۰۰ ۱۸ ۹۴ ۱۹۰۰ ۳۲۰۰۰ – – – –
۱۰۰۰ ۱۸٫۵ ۹۰ ۹۷۰ ۳۰۷۰۰ ۳۰ ۹۶ ۱۸۰۰ ۳۹۰۰۰ – – – –
انواع پروانه فن سانتریفیوژ
در هواکش گریز از مرکز پروانه فن ها با طرح های مختلفی به کار گرفته می شوند که در کارایی فن سانتریفیوژ تاثیر مستقیم دارد. پروانه فن سانتریفیوژ از تعدادی تیغه یا پره که روی یک توپی در مرکز این پروانه نصب شده اند، تشکیل می شود. این پره ها به روش های مختلفی روی پروانه چیده می شوند که از انواع آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پروانه خمیده Forward Curved
پروانه شیب دار رو به جلو Forward Inclined
پروانه شعاعی Radial Impeller
پروانه خمیده به عقب BAC کیلووات Ard Curved
پروانه تیغه نازک Air Foil
پروانه شیب دار رو به عقب BAC کیلووات Ard Inclined
توجه داشته باشید که پروانه فوروارد، پروانه شعاعی یا رادیال و پروانه بکوارد از مدل های پر مصرف برای ساخت هواکش گریز از مرکز می باشند. فن سانتریفیوژ به طور کلی حجم ثابتی از جریان هوا را در یک سیستم معین بدون توجه به چگالی هوا جابجا می کند. اما در این بین اصلاحاتی هم برای چگالی هوا در نظر گرفته می شود که مختص فن هایی است که به طور مداوم در دمای بالا فعالیت می کنند.
پروانه فن سانتریفیوژ
هواکش گریز از مرکز فوروارد
پروانه فن سانتریفیوژ فوروارد، خمیده به جلو بوده و از تعداد پره های بیشتری نسبت به پروانه های سانتریفیوژ دیگر تشکیل شده است. درواقع پره های پروانه فوروارد در جهت چرخش چرخ فن خمیده شده اند. همین مسئله و شباهت آن به چرخ همستر یا قفس سنجاب، باعث شده است که با نام پروانه قفس سنجابی نیز شناخته شود. انحنای قرارگیری تیغه های این پروانه رو به جلو و در راستای چرخش پروانه می باشد. هواکش گریز از مرکز فوروارد تقریبا در ابعاد کوچکتری نسبت به سایر فن های صنعتی دیگر ساخته می شود و همچنین سرعت چرخش پروانه این فن ها نسبتا کند تر است که موجب می شود فن سانتریفیوژ فوروارد آلودگی صوتی بسیار کمی داشته باشد. هواکش گریز از مرکز فوروارد برای کاربری هایی که نیاز به فشار استاتیکی کم و متوسط دارند استفاده می شود. در سیستم های انتقال مواد، که مواد مورد انتقال دارای چسبندگی می باشد پروانه سانتریفیوژ فوروارد توصیه نمی شود، زیرا مواد به تیغه های پروانه می چسبند و این امر باعث بهم خوردن تعادل پروانه و هواکش گریز از مرکز می شود.
به عبارت بهتر چون هواکش گریز از مرکز فوروارد نسبت به اشیا و ذرات بزرگ تر حساس تر است، لذا بیشتر برای فعالیت های مربوط به انتقال هوا یا تهویه مطبوع استفاده می شوند. با وجود این که کارایی این فن ها نسبت به نوع بکوارد آن، کمتر است اما فن سانتریفیوژ فوروارد قادر به انتقال هوا در شرایط افزایش فشار استاتیکی می باشد.
مقایسه فن سانتریفیوژ فوروارد و بکوارد
انواع فن سانتریفیوژ فوروارد
فن سانتریفیوژ فوروراد با توجه به عملکرد و کاربردی که دارد در دو نوع تک مکشه و دو مکشه یا دبل فوروارد تولید می شود. این فن ها ویژگی ها و خصوصیت های خاصی دارند که به شرح زیر معرفی می شوند:
فن سانتریفیوژ تک مکشه فوروارد (سینگل فوروارد): هواکش گریز از مرکز تک مکشه یا یک طرفه فوروارد درواقع نوع عادی و رایج از هواکش گریز از مرکز می باشد. دریچه ورودی هوا در این فن تنها یک عدد است که می تواند حجم متوسطی از هوا را انتقال دهد.
فن سانتریفیوژ دومکشه فوروارد (دبل فوروارد): نوع دو مکشه یا دو طرفه فن گریز از مرکز منحنی به جلو، از سرعت و توان بیشتری نسبت به انواع عادی آنها برخوردار است. هواکش گریز از مرکز دارای دو دریچه انتقال هوا در صفحات پوششی خود بوده که همین مسئله باعث افزایش کارایی و عملکرد آنها می شود.
کاربرد فن سانتریفیوژ فوروارد
استفاده در محیط هایی که نیاز به جابجایی حجم زیادی از هوای محیط وجود دارد، مانند محیط های تجاری، صنعتی، درمانی و غیره
محیط هایی که میزان غبار و آلودگی بالایی دارند.
استفاده در سیستم های مختلف تهویه مطبوع مانند ایرواشر ها، هواساز ها، فن کویل ها و غیره
سیستم های گرمایشی و سیستم های جایگزین کننده هوا
پروانه شعاعی یا رادیال
طراحی پروانه های شعاعی به این صورت است که پره پروانه از مرکز مستقیما به سمت بیرون کشیده شده اند. مصرف بیشتر فن سانتریفیوژ رادیال در کاربری هایی با دبی و فشار پایین بوده و دارای مزیت انتقال جریان سیال هوا به همراه نخاله و گرانول های درشت می باشد. هواکش گریز از مرکز رادیال یا شعاعی برای کارکرد در شرایط سخت حتی با لرزش بالا مناسب و بهینه خواهد بود. فن سانتریفیوژ رادیال اغلب به عنوان فن های انتقال مواد و برای جابجایی مواد و ترکیبات مختلف استفاده می شوند، چرا که در میان انواع هواکش گریز از مرکز، این نوع از آنها کمترین میزان حساسیت را نسبت به مواد و چسبندگی آنها دارند. پروانه های شعاعی در فن سانتریفیوژ دارای تیغه های مستقیم و هم جهت شعاع لوله های هواکش گریز از مرکز است و سایز ساخت محفظه این فن، هم اندازه با لوله ورودی و خروجی آن خواهد بود به همین دلیل است که در این فن ها مواد با سرعت مناسبی عبور می کنند، اما صدای تولید شده توسط آن ها نیز به نسبت کاربردی که دارند کمی زیاد است. از ویژگی های خاص فن سانتریفیوژ رادیال می توان به سرعت و فشار بالا و حجم کم در آن ها اشاره کرد. برای این مدل از پروانه های صنعتی تیغه هایی با ابعاد متنوع تولید می شود که باعث افزایش کاربری آنها در صنعت های مختلف شده است. نکته جالب توجه درباره هواکش گریز از مرکز رادیال این است که در صورتی که این مدل پروانه با طراحی دقیق و اصولی ساخته شود راندمان هواکش گریز از مرکز افزایش پیدا می کند.
مشخصات فنی فن سانتریفیوژ رادیال حداقل ظرفیت هوادهی (متر مکعب) حداقل فشار (پاسکال) جنس بدنه نوع اتصال تیپ عملکرد موتور کاربرد
۲۰۰۰ ۱۰۰۰ استیل گالوانیزه، فولاد مستقیم یکطرفه، دوطرفه دائم کار انتقال مواد، انتقال هوا و گاز
فن سانتریفیوژ پروانه شعاعی یا رادیال
کاربرد فن سانتریفیوژ رادیال
استفاده در سیستم های انتقال مواد پنوماتیکی یا فرآیندهای مشابه دیگر
کارخانجات و صنایع مختلف از جمله سیمان، نساجی، تولید کاغذ و غیره
استفاده در نیروگاه های تولید انرژی و صنایع شیمیایی و پتروشیمی
فن سانتریفیوژ بکوارد
در فن سانتریفیوژ بکوارد تیغه های پروانه در خلاف جهت انحنا قرار گرفته اند. این نوع از فن سانتریفیوژ برای کنترل و انتقال جریان های گازی با بار ذرات کم یا متوسط طراحی شده اند. تولید پروانه های بکوارد اغلب سنگین تر از نوع فوروارد آنها است چرا که سرعت چرخش فن های بکوارد نسبت به آنها بیشتر است در نتیجه نیاز به تیغه های قوی تر و مستحکم تری دارند. فن سانتریفیوژ بکوارد نسبت به مدل های دیگر دارای آلودگی صوتی بیشتر، قدرت بالاتر، سرعت بیشتر، تحمل فشار و راندمان بالاتری است. در کاربری هایی که دارای خوردگی و سایش می باشد پروانه بکوارد بسیار مناسب خواهد بود. همچنین در سیستم های هواساز و تهویه کاربرد زیادی دارد. فن سانتریفیوژ بکوارد معمولا برای کاربرد هایی با فشار بالا و جریان متوسط مناسب می باشد. حتی می توانند در موارد خاص جایگزین مناسبی برای فن های سانتریفیوژ شعاعی سبک تر باشند. این فن ها یک انتخاب عالی و مناسب برای شرایطی هستند که خروجی فشار بالا مدنظر است. درواقع طراحی خاص فن های بکوارد به علت بهره وری کلی از انرژی ایجاد شده، مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. همچنین توجه داشته باشید که نوع ذرات آلاینده تاثیر مستقیمی در طراحی تیغه پروانه های سانتریفیوژ دارد.
فن سانتریفیوژ پروانه بکوارد
انواع فن سانتریفیوژ بکوارد
هواکش گریز از مرکز بکوارد هم مانند فن های فوروارد، از انواع مختلفی از لحاظ کارایی تشکیل شده است و ویژگی های نوع فوروارد خود را دارند که عبارتند از:
فن سانتریفیوژ بکوارد تک مکشه یا یکطرفه (سینگل بکوارد)
فن سانتریفیوژ بکوارد دو مکشه یا دوطرفه (دبل بکوارد)
لازم به ذکر است که نوع دیگری از فن سانترفیوژ بکوارد نیز وجود دارد که در ابعاد کوچکتری طراحی می شود. این نوع از فن های بکوارد با نام فن بکوارد بدون حلزونی در بازار عرضه می شوند و به عنوان فن آسانسور مورد استفاده قرار می گیرند، که از برند های پرفروش آن می توان فن بکوارد بدون حلزونی دمنده را نام برد.
کاربرد فن سانتریفیوژ بکوارد
انتقال هوای محیط و ذرات گرد و غبار
تهویه هوای محیط های صنعتی، تولیدی، خدماتی و درمانی
فن سانتریفیوژ فشار قوی
فن سانتریفوژ فشار قوی به مدل هایی از هواکش گریز از مرکز گفته می شود که توان تولید فشار بالایی دارند. فن های فشار قوی در بازار به اسامی مختلفی مانند هواکش فشار بالا، فن فشار مثبت و دم فشار هم نامیده می شود. از فن سانتریفیوژ فشار قوی جهت تامین هوا با فشار بالا (فشاری کمتر از فشار کمپرسور) در صنایعی که نیاز به فشار بالا دارند استفاده می شود. هواکش گریز از مرکز فشار قوی از نظر کاربرد به عنوان فن مکنده (اگزاست فن) و هم به عنوان فن دمنده (بلوئر) مورد استفاده قرار می گیرد، اما خاصیت دمندگی آن بسیار بیشتر است. این نوع فن در مدل های مختلفی بسته به شرایط موجود طراحی می شوند. پروانه آنها نیز در دو مدل پروانه خم به عقب و پروانه شعاعی خاص در سایز های متفاوت طراحی و ساخته می شود. توجه داشته باشید اگزاست فن سانتریفیوژ فشار بالا برای محیط هایی که نیاز به دبی بالایی دارند چندان مورد استفاده قرار نمی گیرد و برای شرایط این چنینی بهتر است فن های سانتریفیوژ بکوارد استفاده شود.
فن سانتریفوژ فشار قوی
مشخصات فنی فن سانتریفیوژ فشار قوی حداقل ظرفیت هوادهی (متر مکعب) حداقل فشار (پاسکال) جنس بدنه نوع اتصال کاربرد
۵۰۰ ۵ استیل مقاوم در برابر حرارت ST52، ST37،۴۸۴۱ مستقیم، پولی تسمه، کوپلینگ دمنده سیستم های فشار متوسط
کاربرد فن سانتریفیوژ فشار قوی
این نوع فن ها معمولا در صنایع زیر مورد استفاده قرار می گیرند:
کارخانجات سیمان و کوره های هوای گرم آجر پزی
کوره هوای گرم رنگ
تامین هوای نازل مشعل کارخانه های کوره ذوب فلزات
کارخانجات شیشه گری
صنایع نفت
گاز و پتروشیمی
طراحی فن سانتریفیوژ فشار قوی
معمولا پروانه این فن به صورت باز با شیار ها و تیغه های خاص طراحی می شود و برای فشار های متوسط بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. تیغه های این هواکش گریز از مرکز به صورت متمایل به عقب طراحی می گردد تا مکش قوی تری داشته باشد. طراحی بدنه و حلزونی فن فشار قوی به صورت باریک بوده و پروانه آن نیز جز در قسمت چشمی و قسمت دایره ای فن بسته می باشد.
طراحی فن سانتریفیوژ فشار قوی
نکات کاربردی برای انتخاب فن سانتریفیوژ مناسب
برای این که بتوانید فن سانتریفیوژ متناسب با شرایط محیط مورد نظرتان را خریداری نمایید باید برخی نکات و موارد را با دقت بیشتری مورد بررسی قرار دهید. توجه به نکاتی که در ادامه گفته می شود باعث می شود که شما مناسب ترین هواکش گریز از مرکز را برای کاربری مدنظرتان انتخاب کنید و با این کار بیشترین بهره وری را از فعالیت خود داشته باشید:
فشار مورد نیاز: با توجه به نوع کاربری و محیطی که دارید، باید توجه کنید که میزان فشار استاتیکی برای انتقال مورد نیاز است و بر اساس آن فن مورد نظرتان را انتخاب کنید.
جریان هوای مورد نیاز: فعالیت مورد نظر شما به چه میزان هوای قابل انتقال نیاز دارد.
دمای هوای محیط: میزان سردی و گرمی هوای محیط مدنظرتان چقدر است. شرایط صنعتی با دما های بالاتر و گرم تر هواکش های قوی تری احتیاج دارند.
ارتفاع محیط: اندازه و بزرگی فن سانتریفیوژ در هر نوع و کاربردی که دارد متفاوت است. برخی از آنها با اندازه و ارتفاعات بسیار بزرگی ساخته می شوند. لذا در انتخاب ارتفاع و ابعاد فن متناسب با محیط کارتان دقت لازم را اعمال نمایید.
نوع محیط فعالیت فن: این مورد در میان نکاتی که گفته شد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. شما باید فن سانتریفیوژ مورد نیازتان را بر اساس نوع محیط و هوای جریان یافته در آن انتخاب کنید. برخی محیط های صنعتی هستند که میزان آلودگی و خورندگی در آنها بسیار بالاتر از فضا های دیگر است.
در چنین شرایطی اگر فن متناسب با شرایط محیط خریداری نشود، فنی که به اشتباه انتخاب شده خیلی زود دچار مشکل شده و از بین می رود.
دلایل ایجاد ارتعاش در فن گریز از مرکز
روی پروانه رسوب انباشته می شود.
فن و محرک های آن از محور واحد خارج می باشند.
احتمال آسیب دیدن هواکش گریز از مرکز هنگام حمل و نقل
بالانس نبودن و سایش پروانه
جانمایی غیره استادارد فن
نکته: اگر فن سانتریفیوژ برای مدت طولانی با ارتعاش کار کند باعث آسیب دیدگی محور و یاتاقان ها می شود به همین دلیل باید روتورها را به تعادل استاندارد رساند.
انوع اتصالات فن سانتریفیوژ
اتصالات فن سانتریفیوژ به عنوان مکانیزم های محرک این فن ها محسوب می شوند. این اتصالات در واقع سرعت چرخش فن و میزان تغییرات سرعت در آن را تعیین می کنند. فن گریز از مرکز دارای دو نوع اتصال و درایو اصلی با نام های اتصال مستقیم و پولی تسمه است که شرایط زیر را دارند:
اتصال مستقیم: در این نوع اتصال، پروانه یا اصطلاحا چرخ فن مستقیما به شفت موتور متصل می گردد. استفاده از این نوع اتصال در فن سانتریفیوژ این معنی را دارد که سرعت چرخش فن با سرعت الکتروموتور تقریبا یکسان است. این نوع اتصال، کاربردی ترین نوع درایو در فن های سانتریفیوژ است چرا که هیچ انرژی تلف شده ای در سرعت چرخش موتور و سرعت پروانه، ایجاد نمی شود.
اتصال غیر مستقیم (پولی تسمه): در اتصال تسمه پولی یا غیر مستقیم، مجموعه ای از تسمه ها که روی محور موتور و محور پروانه فن نصب می شوند، انرژی مکانیکی را از موتور به فن منتقل می کند.
سرعت چرخش فن در فن های تسمه محور ثابت است. در صورتی این ثبات از بین می رود که تسمه یا شل شده باشد و یا بلغزد. لغزش ایجاد شده در تسمه ها باعث می شود که چرخش فن تا چند صد دور در دقیقه کاهش پیدا کند.
نقص هایی که ممکن است برای فن سانتریفیوژ ایجاد شود!
عدم روشن شدن هواکش گریز از مرکز که دلیل آن می تواند پاره شدن تسمه، از جا در آمدن پولی ها، گیر کردن پروانه به پوسته، مناسب نبودن ولتاژ ارسالی به الکتروموتور باشد.
بالا بودن سطح صدای فن سانتریفیوژ که دلیل آن می تواند بر خورد پروانه به مخروط ورودی، شل بودن پیچ های الکتروموتور، خراب بودن یاتاقان ها، عدم انتخاب درست فولی متصل به الکتروموتور، متعادل نبودن پروانه و بالانس نبودن محور باشد.
پایین بودن دبی تولیدی هواکش گریز از مرکز که دلیل آن می تواند اشتباه بودن جهت های چرخش فن سانتریفیوژ، پایین بودن سرعت چرخیدن و دوران فن، بسته بودن بیش از حد دمپر ها، کثیف شدن فیلتر ها و کوچک بودن فن انتخاب شده برای کاربری مربوطه باشد.
بالا بودن دبی تولیدی هواکش گریز از مرکز که دلیل آن می تواند چرخش اشتباه جهت فن، بالا بودن سرعت چرخیدن و دوران فن، عدم نصب دمپر های مناسب و بزرگ بودن فن سانتریفیوژ انتخاب شده برای کاربری مورد نظر باشد.
نقص هایی که ممکن است برای فن سانتریفیوژ ایجاد شود.
دستور العمل نگهداری و نکات ایمنی فن سانتریفیوژ
برای نگهداری و افزایش ماندگاری و استحکام فن سانتریفیوژ در هر نوع و کاربردی، یک سری از موارد و نکات باید رعایت شود که متخصصین مجرب پارس بلوئر، چند مورد از آنها را در این قسمت معرفی کرده اند:
عایق بندی فن: عایق بندی فن معمولا شامل عایق سازی و جداسازی نقاط اتصالی اولیه و ثانویه آن می شود. عایق بندی فن سانتریفیوژ در اکثر مواقع به دلیل وجود سیستم و کانال انجام می پذیرد. با انجام عایق کاری فن های سانتریفیوژ از هرگونه ارتعاش، تخریب و تشدید بین سیستم و کانال جلوگیری می شود.
بررسی اتصالات پایه فن: بهترین اتصال برای پایه فن که مورد تایید اکثر مهندسین و تولید کنندگان فن سانترفیوژ است، محکم کردن آن به یک پایه بتنی که جرمی حدود ۳ تا ۶ برابر جرم مجموعه فن و موتور دارد، می باشد. پس از اطمینان از درستی محل قرار گیری فن و تراز شدن آن، در نهایت دوغاب را ریخته و روی پایه بتنی محکم کنید.
ثبت اطلاعات درایو: هنگام راه اندازی فن بررسی نمایید که کشش درایو تسمه V و تراز درایو مطابق با معیار های طراحی باشند. اطلاعات درایو برای تعویض قطعات و یا ایجاد تغییرات آتی در فن سانتریفیوژ مفید خواهند بود. باید از بسته محرک فن سانتریفیوژ نوع و اندازه تسمه V، مقدار تسمه، رتبه کشش درایو و مراکز محرک که شامل فاصله خط مرکزی از شفت موتور تا شفت فن می شود را ثبت نمایید.
بهتر است چرخش شفت ها را نیز بررسی کنید، درواقع ممکن است با توجه به نوع فن شفت، فن در چرخ، یاتاقان ها یا انتهای محرکه دوتایی چرخش داشته باشد.
چک و بررسی اطلاعات بلبرینگ فن یا لرزش فن: اطلاعات بلبرینگ یا لرزش فن در اغلب مواقع توسط خریداران هواکش گریز از مرکز نادیده گرفته می شود. بهتر است در چنین مواقعی سازنده یاتاقان، نوع و اندازه، الزامات روغن کاری بلبرینگ را یادداشت کنید. علاوه بر این موارد توصیه می شود که دماهای یاتاقان و نیروهای G شتاب پوشش ثبت شوند.
بررسی فرکانس های حیاتی فن هایی که کنترلر های VSD استفاده می کنند. بهتر است هنگام راه اندازی کنترل کننده هایی که با استفاده از سیستم VSD کار می کنند، حداقل تا حداکثر سرعت طراحی برای بررسی فرکانس های بحرانی که ممکن است منجر به لرزش بیش از حد شود را به صورت دستی تنظیم نمایید.
هنگام راه اندازی فن سانتریفیوژ اطمینان حاصل کنید که مواردی که در ادامه ذکر می شوند مطابق با معیار های طراحی باشند. این موارد عبارتند از: اسب بخار، کارکرد موتور، کشش آمپر، فاز، سیکل، ولتاژ کار
در زمان کارکرد های معمولی در بعضی اوقات فن ها درگیر فشار های استاتیکی و دینامیکی که قابل پیش بینی نیستند قرار می گیرند که این مسئله باعث خرابی زود هنگام دستگاه می شود.
برای جلوگیری از این موارد هواکش گریز از مرکز می بایست به صورت منظم و دقیق توسط کارشناسان فنی و با تجربه مورد بررسی و بازدید قرار گرفته و مراحل اورهال سازی انجام گیرد.
هواکش گریز از مرکز دارای قطعات و قسمت های متحرکی بوده که ممکن است مورد سایش قرار گیرند. قسمت مهمی که باید به آن خیلی اهمیت داد یاتاقان ها هستند که باید مورد بازدید ویژه قرار گیرند زیرا فرسایش و خرابی زود هنگام یاتاقان ها باعث ساییده شدن شافت شده و در نتیجه پروانه لنگ می شود و فن با صدای غیر عادی کار می کند.
نکته: حتما باید به این نکته توجه داشته باشید که محل نصب و جایگذاری هواکش گریز از مرکز نباید مرطوب باشد و محل نگهداری آنها نیز سر پوشیده باشد.
قبل از روشن کردن فن حتما از خالی بودن کانال ها و مجرا ها اطمینان حاصل کنید که ذرات و اشیاء خارجی وجود نداشته باشد در غیر این صورت موادی که سیال هوا توانایی حمل آن ها را دارد باعث آسیب رساندن به دستگاه می شوند،
از نکات ایمنی دیگری که باید به آن توجه داشت این است که به هیچ عنوان در زمان استارت یا روشن بودن فن مقابل جریان هوای خارج و وارد شده فن نایستید، زیرا جریان هوای مکیده یا دمیده شده توسط فن به قدری می تواند قدرت مند باشد که بدن انسان یا هر اشیاء دیگری را به داخل کشیده و یا پرتاب کند.
نکات ایمنی مربوط به تجهیزات برقی باید به صورت مرتب باید باز بینی و بررسی شود.
معمولا جهت چرخش فن به نحوی مانند چسباندن فلشی روی بدنه هواکش گریز از مرکز اطلاع داده خواهد شد که با مشاهده آن و با توجه به اجزا چرخشی در زمان راه اندازی الکتروموتور جهت درست انتخاب شود.
آمپر نیز باید با جریان الکتروموتور کوپل به فن سانتریفیوژ تعادل داشته باشد.
مواردی که هنگام تحویل فن سانتریفیوژ باید به آن ها توجه داشته باشید!
هنگامی که دستگاه برای تحویل آماده شد قبل از هر کاری کل قسمت های هواکش گریز از مرکز رو مورد بررسی قرار دهید و در صورت مشاهده هرگونه خرابی و آسیب دیدگی به اطلاع شرکت سازنده برسانید در صورت عدم اطلاع رسانی خرابی رخ داده در دستگاه، این طور تصور می شود که به صورت کاملا سالم تحویل داده شده و شرکت هیچ مسئولیتی را عهده دار نخواهد بود.
در شرایطی که قصد دارید دستگاه را برای مدت طولانی انبار کنید باید توجه داشته باشید که رطوبت مکان نگهداری نباید از ۸۰ درصد بیشتر باشد و هر ۳۰ روز یک بار تقریبا ۷۰ الی ۸۰ دور پروانه فن را بچرخانید که گریس موجود در فن عمر بیشتری داشته باشد و در صورتی که زمان انبار کردن فن بیشتر از ۶ ماه باشد باید برای تعویض گریس دستگاه به صورت کامل اقدام کنید.
محل قرار گیری دائم دستگاه فن معمولا باید از جنس بتن آرمه ساخته شود همچنین وزن آن هم می بایست دو برابر فن و چهار برابر پروانه دستگاه طراحی و ساخته شود.
نکته مهم دیگری که باید به آن توجه داشت این است که هنگام حمل و یا نگهداری هواکش گریز از مرکز این اطمینان حاصل شود که هر نوع سیال آب داخل الکتروموتور و یاتاقان دستگاه راه پیدا نکند و در صورتی که از پوششی مانند برزنت برای فن ها استفاده کنید امنیت بالاتری را نسبت به نفوذ آب به دستگاه ایجاد خواهد شد.
در نگهداری فن سانتریفیوژ باید به قرار گیری دستگاه به صورت افقی توجه داشته باشید.
حمل و نقل فن سانتریفیوژ
نصب فن سانتریفیوژ
در زمان نصب هواکش گریز از مرکز به نکاتی مانند تغییر شکل فیزیکی و مکانیکی و تحت فشار نبودن پروانه و شافت توسط نیروهای خارجی توجه داشته باشید. همچنین در مواقع استفاده از لرزه گیر به این مورد توجه داشته باشید که به ترتیب و با فشردگی لازم نصب شده باشند. اتصال برق الکتروموتور کوپل شده به فن حتما باید مشابه نمودار اتصالی که در جعبه تقسیم و نکات گفته شده توسط کارخانه سازنده الکتروموتور صورت پذیرد نکته مهم دیگری که برای اتصال الکتروموتور دستگاه باید به آن توجه داشت تک فاز و سه فاز بودن الکتروموتور و ستاره – مثلث بودن سر بندی آن می باشد. توجه داشته باشید که کل مراحل نصب و راه اندازی فن سانتریفیوژ باید تحت نظر نفر فنی و متخصص انجام گیرد.
مراحل راه اندازی فن سانتریفیوژ
با این که بهتر است مراحل نصب و راه اندازی توسط کارشناسان و نیرو های فنی انجام پذیرد، اما برای اطمینان بیشتر بهتر است خودتان نیز از مراحل و نحوه نصب و راه اندازی فن سانتریفیوژ اطلاع داشته باشید. این مراحل به ترتیب زیر انجام می شوند:
گریس و روغن یاتاقان را به موقع چک کنید.
از سفت بودن پیچ ها و کلیه اتصالات اطمینان حاصل کنید.
پروانه و شافت باید راحت و بدون مانع توسط دست بچرخند.
پس از نصب کانال های ورودی و خروجی، استارت فن و به دور رسیدن الکتروموتور آمپر آن چک شود.
حرکت چرخش پروانه دستگاه طبق فلش و نشانه آن باشد.
عدم داغ شدن یاتاقان ها که می توان با دست کنترل کرد.
پس از گذشت ۲ ساعت از کار کردن هواکش گریز از مرکز اتصالات کنترل شود و در صورت نیاز سفت گردد.
طی سه مرحله پس از راه اندازی و بعد از ۲ ، ۴ و ۸ ساعت کارکرد میزان تنش پولی کنترل گردد.
به مدت ۶۰ روز هر هفته میزان گریس و روغن کنترل شود.
نوع و زمان عوض کردن روغن مشابه دستورات ذکر شده در کاتالوگ SKF باشد.
روغن و گریس فن سانتریفیوژ مشابه نکات اطلاع داده شده عوض شود.
مراحل راه اندازی فن سانتریفیوژ
سرویس بلبرینگ هواکش گریز از مرکز
در کاربری هایی که کارکرد فن سانتریفیوژ برای مصرف کننده اهمیت خاصی دارد، بلبرینگ ها و یاتاقان ها باید به روش های مختلفی چک شوند.
بررسی صدای تولیدی بلبرینگ ها در صورت سالم بودن: بلبرینگ های فن سانتریفیوژ به طور معمول صدای یکنواختی دارند و اگر عیب داشته باشند صدای غیر عادی و بمی تولید می کنند.
کنترل کردن حرارت یاتاقان توسط لمس کردن با دست و یا دماسنج، اگر حرارت بیش از حد باشد و یا تغییر جهت در حرکت داشته باشد نشانه از زیاد بودن و یا کم بودن روغن و گریس و همچین ورودی ناخالصی هایی به این روان کننده ها می باشد.
کنترل کردن فن سانتریفیوژ و نداشتن نشتی گریس و روغن و سفت کردن مجرا های آن، در صورت ورود ناخالصی به روغن رنگ آن تیره خواهد شد.
تعویض روغن و گریس به صورت مرتب: روغن و گریس به صورت مرتب و طبق دستورالعمل تعویض گردد همچنین از تمیز بودن پستانک ورودی روغن یا گریس اطمینان حاصل کنید.
انواع برندهای فن سانترفیوژ
ازجمله برندهای فن سانتریفیوژ که قابل ارائه توسط پارس بلوئر می باشند، عبارتند از:
فن سانتریفیوژ زیلابگ
فن سانتریفیوژ دمنده
کاربرد فن سانتریفیوژ
با وجود این که فن سانتریفیوژ اغلب با عنوان فن های صنعتی شناخته می شود، اما استفاده از این هواکش گریز از مرکز محدود به صنعت نبوده و در بخش های مختلف دیگری نیز مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه انواع کاربرد های فن سانتریفیوژ در بخش های مختلف را ارائه می نماییم.
کاربرد های صنعتی فن سانتریفیوژ
سوله های تولید
کارخانه های صنعتی
آشپزخانه های صنعتی
کارگاه ها
معادن
تونل ها
کوره های صنعتی
خشک کن های ظرفیت بالا
آزمایشگاه های صنعتی
صنعت خودروسازی
کاربرد فن سانتریفیوژ
کاربرد های مسکونی و شهری فن سانتریفیوژ
سالن های اجتماعات
بیمارستان ها
ساختمان های اداری
هتل ها
فن سانتریفیوژ برای ماینر
پارکینگ ها
کارواش ها
تهویه مطبوع ساختمان ها
آزمایشگاه ها
آسانسور
هود های آشپزخانه و آزمایشگاهی
از کاربرد های دیگر هواکش گریز از مرکز یا فن سانتریفیوژ صنعتی برای تهویه هوای مکان و محیط هایی با هوای اسیدی، محیط هایی با دمای بالای هوا، غلظت غبار بالا و همچنین فضا هایی با خاصیت انفجاری می باشد. لازم به ذکر است که جنس بدنه، پروانه و نوع الکتروموتور و غیره هواکش گریز از مرکز با توجه به شرایط کاری و محیطی فن انتخاب و محاسبه می شود.
لیست قیمت فن سانتریفیوژ
فن سانتریفیوژ اغلب به عنوان هواکش های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد و برای مصارف خانگی کاربردی ندارند، به همین دلیل در انتخاب و خرید فن سانتریفیوژ باید دقت کافی داشته باشیم. قیمت هواکش گریز از مرکز به عواملی مانند ظرفیت هوادهی، تحمل افت فشار، توان الکتروموتور و دور الکتروموتور، شاسی دوبل و رنگ کوره ای و غیره بستگی دارد. فن های سانتریفیوژ به دلیل تنوع در ظرفیت هوادهی، فشار و توان الکتروموتور و همچنین در مدل های بکوارد، فوروارد، فوروارد دوبل و هواکش های صنعتی فشار قوی دارای قیمت های بسیار متفاوتی در بازار می باشند. اگر شما برای محل کار یا کارخانه یا کوره های هوای گرم نیازمند فن سانتریفیوژ هستید، توصیه می کنیم که قبل از این که اقدام به خرید نمایید حتما در انتخاب نوع فن و ظرفیت های آن کارشناسی های لازم انجام گیرد. برای استعلام قیمت فن سانتریفیوژ و خرید آن باید با کارشناسان واحد فروش شرکت پارس بلوئر تماس حاصل نمایید.